2016. április 24., vasárnap

Roxfort

Most pedig a Roxfortról néhány szó, hiszen ez lesz a legfontosabb helyszín a történetben. :)

Teljes név: Roxfort Boszorkány-és Varázslóképző Szakiskola
Mottó: "Alvó sárkányt soha ne ébressz fel!"
Alapítás: kb. 1000.
Iskola típusa: mágusképző
Ismert igazgató(nő)k: Everard Proudfoot, Dilys Derwent, Heliotrope Wilkins, Nutpus, Dexter Fortescue, Phineas Nigellus, Goethius Salmander, Armando Dippet, Albus Dumbledore, Dolres Umbridge, Minerva McGalagony, Perselus Piton
Hely: Egyesült Királyság, Skócia (pontosan nem ismert)
Beiratkozás: A mágikus képességekkel rendelkezó gyerekeket születésüktől fogva számon tartják, és 11 éves korukban levélben értesítik őket.
Állandó bentlakók: Rubeus Hagrid, Firenze, Sybill Trelawney, Argus Frics, Hóborc, Félig Fej Nélküli Nick, Véres Báró, Szürke Hölgy, Pufók Fráter, Hisztis Myrtle

A Roxfort Boszorkány-és Varázslóképző Szakiskola J. K. Rowling regénysorozatának, a Harry Potternek fő helyszíne. Ennek az intézménynek a tanulója Harry Potter és két legjobb barátja, Hermione Grenger és Ronald Weasley is.

Áttekintés

A Harry Potter-könyvekben a Roxfortot az Egyesült Királyság egyetlen jelentős varázslóiskolájaként ismerhetjük meg, amely a mágikus képességekkel rendelkező tanulókból nevel képzett boszorkányokat és varázslókat. A Roxfort intézményét nem taglalják bőségesen a könyvek, de ismert, hogy egy koedukált, középiskolának megfelelő szintű, bentlakásos iskola, amelynek diákjai 11-17 évesek, létszáma pedig 600 körülire tehető.
Néhány további varázslóiskolát is megismerhetünk név szerint a Harry Potter könyvekből: a Beauxbatons Mágusakadémia Franciaországban található, míg a Durmstrang Mágusintézet Közép-vagy Kelet-Európa északi részén. Egy másik lehetséges iskola a Szálemi Boszorkányintézet, amely talán Észak-Amerikában található. Ezt az intézményt néhány középkori boszorkánnyal kapcsolatban említik a Harry Potter és a Tűz Serlegében, de J. K. Rowling nem erősítette meg, hogy ez valóban egy egyesült államokbeli iskola lenne. Szintén a Tűz Serlegében említést tesznek egy brazil iskoláról.
A mágia távoktatása is létező intézmény. Ezt a tanulási módot választotta például Argus Frics, amit Harry másodéves korában véletlenül derít ki: a gondnok a mágia alapjait próbálta egy Villámvarázs nevű levelező-tanfolyam keretében elsajátítani.
Az iskola vezetése az igazgató feladta, ebben segíti az igazgatóhelyettes. Az igazgató egy tizenkét tagú felügyelőbizottságnak felelős.
Az iskola finanszírozási módja nem nagyon derül ki a könyvből, csupán annyit említ, hogy Harry-nek abból a sok pénzből amit a szülei ráhagytak, jó pár tandíj kitelik majd. A hatodik kötetben említést tesz a szerző egy könyvekből és felszerelésekből álló állományról, amelyet a rászorultak vehetnek igénybe.

Alapítása

"Azt bizonyára valamennyien tudják, hogy a Roxfortot több mint ezer éve-a pontos dátumot nem ismerjük-, alapította a kor négy legjelentősebb varázslója: Griffendél Godrik, Hugrabug Helga, Hollóháti Hedvig és Mardekár Malazár. Iskolánk négy háza az ő nevüket őrzi. Együtt építették fel a kastélyt, távol a muglik lakta vidéktől. Akkoriban ugyanis az egyszerű emberek rettegtek a mágiától, s ezért tűzzel-vassal üldözték a boszorkányokat és varázslókat"-Binns professzor

Felvétel

a Roxfortban létezik egy mágikus penna, amely nyomon követi a mágikus képességekkel rendelkező gyermekek születését, nevüket pedig bejegyzi egy nagy pergamenlapokból fűzött könyvbe. A nyári szünet alatt egy tanár (az eddigi könyvekben McGalagony professzor) felcsapja a nagy regisztert, és kiküldi a leveleket azon gyerekeknek, akik augusztus 31-ig betöltik a tizenegy éves életkort. A felvételi vagy elutasítási értesítőnek július 31-ig kell megérkeznie. A felvételi értesítő tartalmazza a szükséges felszerelések listáját, mint tankönyvek, egyenruha és további kellékek, amelyeket a tanuló a tanév során használni fog. A leendő diák megvásárol minden szükséges felszerelést. A bevásárlókörutat a nebulók az Abszol úton (erről a későbbiekben) ejtik meg, amely egy titkos utca a londoni Charing Cross közelében. Azok a diákok, akik nem tudják finanszírozni a szükséges kellékeket, támogatást kapnak az iskolától (ahogy például ez a fiatal Tom Denem esetében is történt).
A mugli (vagyis varázstalan) születésű boszorkányok és varázslók, akik nincsenek képességeik tudatában, vagy a varázsvilág létezése ismeretlen számukra, személyesen egy varázslótól vehetik át levelüket, ily módon a szülők első kézből értesülhetnek a varázstársadalom létezéséről, és egyszerűen meggyőzhetők, hogy mindez nem tréfa. (ilyen például Hermoine Granger is)
Minden egyes diák vihet magával egy baglyot, békát vagy macskát. (Harry Potter baglya: Hedvig, Hermione Granger macskája: Csámpás, Neville Longbottom békája: Trevor sőt még Ronald Weasleynek is volt állata: Makesz a patkány szerepében később egy baglya aki a Pulipinty névre hallgatott/hallgat) A legtöbb tanuló a baglyot választja kisállatnak, mert a baglyok a mágikus világ postásai.
A tanév szeptember 1-jén kezdődik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése