2016. április 24., vasárnap

Helyszínek

Abszol út
Az Abszol út a Harry Potter-könyvek egyik fontos helyszíne. Olyan, mint a muglik világában egy hosszú utcán végigvezető boltsor. Az iskolakezdés előtt tömegesen jönnek a tanulók és általában a szüleik, (bár a mugli származású varázslók esetén egy varázsló kíséri el őket először) hogy megvegyék a tanévhez szükséges kellékeket. A boszorkányok és varázslók állatokat, pennát, talárt, varázsseprűt, varázspálcát, üstöt, könyveket szerezhetnek be boltjaiban.
Azkaban
Az Azkaban a varázslók világának rettegett börtöne, amelyet a dementorok védenek. A szigorú őrizet ellenére többen is megszöktek falai mögül.
Beauxbatons Mágusakadémia
Beauxbatons Mágusakadémia a Harry Potter-könyvek negyedik részében fordul elő; ez a Roxforthoz hasonló, varázslókat képző iskola. A szó, hogy „beaux batons”, „szép pálcákat” jelent franciául– valószínűleg innen a címere, a két keresztbe tett varázspálca. Az iskola valószínűleg Franciaországban található. Az intézmény igazgatója Olympe Maxime (fél)óriás.
Az iskola küldöttsége egy ház nagyságú, halványkék lovaskocsival közlekedik, amelyet tizenkét elefánt méretű aranysárga szárnyas ló vontat. A lóvak kizárólag tiszta whiskyt isznak. Az iskola diákjainak egyenruhája világoskék selyemtalár. Nem jellemzi nagy bátorság azokat a diákokat, akik az iskolában tanulnak, viszont nagyon jól tudják használni a bűbájokat, idézéseket. A vizsgáikat azaz az RBF-et hatodik év után teszik le. Ismert diákjai: Fleur Delacour, Gabrielle Delacour és Olympe Maxime.
Durmstrang
A Durmstrang a Harry Potter-univerzum egyik mágusképző intézete. A Harry Potter és a Tűz Serlegében Hermione utalást tesz rá, hogy a Durmstrang Bulgáriában helyezkedik el. Az iskolai egyenruha vörös talár, amihez télen bundaköpenyt viselnek. Igazgatója Igor Karkarov, egykori halálfaló. Voldemort visszatérésének hírére elmenekül, Harry Potter és a Félvér Hercegben derül ki, hogy a halálfalók megtalálták, és megölték . Többek között az iskola végzős tanulója Viktor Krum a híres fogó játékos. Hermione azt is megemlíti a 4. könyvben, hogy az iskolában aránytalanul sokat foglalkoznak a fekete mágiával. Ismert személyiségei: Viktor Krum,Igor Karkarov és Gellert Grindelwald.
Godric's Hollow
Godric's Hollow egy kitalált falu a Harry Potter univerzumban, ahol Harry született és élt egészen szülei haláláig. Szintén itt lakott még Albus Dumbledore (a hetedik kötetben található utalás szerint apja bebörtönzése után költözött ide családjával), a Roxfort igazgatója (aki sajnálatos módon a 6. részben életét veszti, amikor halálfalók támadják meg az iskolát). A falu Griffendél Godrikról, a Roxfort egyik alapítójáról kapta a nevét. A Potter család szobra is itt látható, amelyet azután állítottak, miután a Sötét Nagyúr, Voldemort végzett Harry szüleivel, ám a kisfiú túlélte a halálos átkot. A ház, amelyben éltek, muglik számára láthatatlan. Romokban hever, de rengeteg boszorkány és varázsló látogatta meg, ezt bizonyítja a ház, és a Potter család történetét elbeszélő emléktáblára írt rengeteg üzenet, amelyben biztosítják Harryt a belé vetett hitükről. Harry szüleinek és a Peverell fivérek legfiatalabbikának, Ignotusnak, Dumbledore anyjának, Kendrának és húgának, Arianának sírja is itt található a faluban. (Harry a Peverellek legfiatalabb leszármazottja.) Ebben a faluban él Bathilda Bircsók is, aki Harryék elsős mágiatörténet könyvének írója és Dumbledore professzor jó barátja.
Grimmauld tér 12.
A londoni Grimmauld tér 12. szám alatti ház Sirius Black tulajdona, amelyet átengedett a Főnix Rendjének főhadiszállás céljára. A házat bűbáj védi, így csak az találhatja meg, akinek Albus Dumbledore, a titokgazda, elárulja. A ház tele van ódon tárgyakkal, festményekkel, kártevőkkel. Itt lakozik Sipor, a Black család kelletlen házimanója.
Gringotts
A Gringotts a varázslók pénzintézete, amelyet koboldok üzemeltetnek.(az Abszol úton található)
Három Seprű
Három seprű egy, a Harry Potter-regénysorozatban szereplő kocsma, amely Roxmorts településen található. A Három seprű a következő jelenetekben szerepel.
  • 3. könyv: Harry itt bújik el a beszélgető tanárok és a miniszterelnök elől, és tudja meg, hogy Sirius Black árulta el a szüleit. (Később kiderül, hogy ez téveszme, az igazi áruló Peter Pettigrew.)
  • 4. könyv: Harry és Hermione együtt iszogatnak (Harry láthatatlanul) , amikor találkoznak Rubeus Hagriddal és "Rémszem" Mordonnal. Hagrid éjjeli találkozóra hívja Harryt. Hermione itt veszekszik Rita Vitrollal, az újságírónővel.
  • 6. könyv: Harry a Három Seprűben kapja el Mundungus Fletchert, aki Sirius tárgyait, vagyis Harry Potter örökségét lopkodja. Harry majdnem megfojtja Mundungust. Mundungus dehoppanálása után megjelenik Tonks.
  • 7. könyv: Mikor Harryék a Roxmortsba hoppanálnak, a Három Seprűből kiront egy csapat halálfaló. Harryék csak AberforthAlbus Dumbledore öccse segítségével menekülnek meg tőlük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése