2016. április 25., hétfő

További helyszínek

Szárnyas Vadkan
Szárnyas Vadkan nevű vendéglő sokkal szokatlanabb és privátabb vendégkörrel rendelkezik, mint például a Három Seprű, és azok az alakok többsége, aki ide téved, szereti inkognitóban tartani magát, ezért sokszor elrejtik arcukat. A fogadó céhtábláján egy levágott vadkanfej látható, melyből vér folyik a fehér rongyra, amely körülveszi azt. A pub maga kissé piszkos, a padlót több réteg kosz fedi, és az ablakok annyira koszosak, hogy alig szűrődik be némi fény a helyiségbe. Az alsó szinten csak egy egyágyas szoba található, de fogadó lévén a fölső emeleten további hálókra bukkanhatunk. Harry Potter szerint a helynek kecske szaga van. A Szárnyas Vadkan Tulajdonosa Aberforth DumbledoreAlbus Dumbledore öccse.
Kopottas hírneve ellenére a Szárnyas Vadkan számos fontos eseménynek adott helyet Harry Potter világában. A vendéglő nyújtott főhadiszállást a koboldoknak az 1612-es koboldfelkeléskor; pár hónappal Harry születése előtt Sybill Trelawney ezen a helyen látta meg a Harry-ről és Voldemortról szóló jóslatot, mialatt éppen "állásinterjún" volt Albus Dumbledore-nál, hogy megkapja a jóslástan tantárgy tanári posztját a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. Szintén itt történt, hogy Hagrid törvénytelenül szerzett egy sárkánytojást (Norbertét), mikor Voldemort álruhás inasával üzletelt; Dumbledore Serege a Szárnyas Vadkan falai közt gyűlt össze legelőször, titokban; valamint a Végső Ütközetkor Roxfort kiskorú diákjait erre szöktették meg, mivel az iskola és a vendéglő közt húzódik egy titkos alagút. A Szükség Szobájából volt elérhető a fogadó, mégpedig Ariana Dumbledore portréján keresztül, sőt, a vendéglőn keresztül jutottak be az iskolába a Főnix Rendjének tagjai.
A kocsma eredeti neve (Hog's Head) talán William Shakespeare IV. Henry című darabjának "Boar's Head Tavern" nevű kocsmájának nevéből származhat, mivel a darabban ez a vendéglő szintén szokatlan, magukat elrejteni kívánó személyek fogadójaként szolgál.
Mágiaügyi Minisztérium
Harry Potter világában az egyes államok varázslótársadalmának hatalmi központja a mágiaügyi minisztérium, mely (bár a neve ezt sugallná) nem része a mugli kormányzatnak. Székhelye London, vezetője a varázslók kormányának vezetője is egyben.
Nurmengard
A Nurmengard egy börtön Harry Potter világában, melyet Gellert Grindelwald épített ellenségeinek.
Nem ismertek olyan varázslók, akik oda kerültek volna. Egyedüli ismert foglya maga Gellert Grindelwald, aki azután került oda, hogy Dumbledore legyőzte őt. Említik a hetedik könyvben, hogy a kapuja fölé ki van írtva Grindelwald jelmondata „A nagyobb jó érdekében”. A börtön helye ismeretlen, de feltételezhetően valahol nem messze a Durmstrangtól lehet.
Később, mialatt Harryék a Malfoy kúrián vannak, Harrynek látomás útján értesül róla, hogy Voldemort a Bodzapálca után kutat, és Grindelwaldot vallatja a pálca hollétéről. Grindelwald azonban nem mond neki semmit, még azt is letagadja, hogy a pálca egyáltalán a birtokában volt, ezért Voldemort megöli.
Az Odú
Az Odú a Widra St.Capdel nevű település közelében található, a Weasley-család ősi szállása.
A házat (akárcsak a Roxfortot) varázslat alkotta. Rengeteg tornya, szobája és még egy szelleme is van. A ház természetesen mugli szemek elől rejtve van. Van egy garázsa, melyben Arthur Weasley repülő Ford Angliáját (CS3) tartotta. Az persze a második részben elrepült a Tiltott Rengetegbe és azóta is ott bolyong, nem kis érdeklődéssel övezve a gólyák körében. Természetesen ez Harry kedvenc háza és a kedvenc családja.
Privet Drive
A Privet Drive Little Whinging-ben található, Surrey megyében, Angliában. Az utcát hasonló stílusú házak sora adja, a környék roppant csendes, és határozottan mágia-mentes. Miután Voldemort megölte Harry Potter szüleit, Albus Dumbledore elrendezte, hogy Harry a Privet Drive 4. alatt élhessen a rokonaival, Dursleyékkel(Petúnia nénivel, Vernon bácsival, és az unokatestvérével, a kissé elkényeztetett Dudleyval).
Az utca nevének – privet – jelentése fagyal, amit az angol külvárosokban sok helyen látható sövényként ültetve.
Roxmorts

Roxmorts (eredeti, angol neve Hogsmeade) egy kitalált kis hegyi falu Skóciában J. K. Rowling Harry Potter című könyvsorozatában. Nagy-Britannia egyetlen kizárólag varázslók lakta települése. A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola közelében található, a Roxfort Expressz ennek a falunak a vasútállomására érkezik meg tanév elején, és ugyaninnen szállítja vissza a roxfortos diákokat Londonba.
A falu jellegzetessége a Szellemszállás, amely a hiedelem szerint egy különösen vad szellemnépség által lakott épület. Ez persze szóbeszéd, a hangok Remus Lupintól származtak, akit diákkorában kicsempésztek a kastélyból, hogy vérfarkasként ott legyen, amíg veszélyes lehet embertársaira.
A roxforti diákok harmadéves koruktól szülői engedéllyel meglátogathatják a falut az ún. roxmortsi hétvégéken. Kedvelt hely számukra a Zonkó Csodabazárja nevű varázsviccbolt. Két kocsma is üzemel a faluban, a kedveltebbik a Három Seprű, és egy piszkos mellékutcában található a Szárnyas Vadkan. Szerelmespárok számára nyílt egy kis kávézó, a Madam Puddifoot kávézója.
Roxmortsban postahivatal is működik: több száz különböző színű és méretű bagoly közül választhatnak az ügyfelek.
Egyéb üzletek is találhatók itt, mint a falu híres édességboltja a Mézesfalás; a Calamus Pennabolt; az Aranytalár Varázslódivat; valamint a Dervish & Durran varázslóbolt.
Szent Mungo Varázsnyavalya-és Ragálykúráló Ispotály
Szent Mungo Varázsnyavalya- és Ragálykúráló Ispotály egy fiktív intézmény: J. K. Rowling Harry Potter-sorozatában a varázslók és boszorkányok kórháza. A történet során utalás szintjén többször is olvashatunk róla, az ötödik kötetnek azonban fontos eseményei játszódnak a kórházban. Az ott dolgozókat nemorvosoknak, hanem gyógyítóknak vagy medimágusoknak hívják.
Az intézményt egy híres gyógyító, Mungo Bonham alapította. A kórház emblémájában egy keresztbe tett varázspálca és lábszárcsont látható.
Szellemszállás
A szellemszállás Roxmorts mellett található. A legenda szerint szellemek lakták, de a könyvekből kiderül, hogy Remus Lupin (aki vérfarkas volt) iskolás évei alatt, átváltakozásakor, egy titkos alagúton keresztül (ami a fúria fűz tövétől indult) a házba ment, hogy ne tehessen senkiben se kárt. A faluban meghallották a szörnyű kiáltásokat (vérfarkassá változni nem volt kellemes dolog) és híre ment, hogy szellemek lakják az elhagyatott házat. Később az Azkabanból szökött Sirius Black használta búvóhelyként.
Tiltott Rengeteg
Harry Potter az első öt évben (azaz az első öt könyvben) kerül valamilyen módon az erdőbe, majd a hetedik könyvben a végkifejletnél, a roxforti csata alkalmával.
A rengetegben sok állat él: kentaurok, acromantulák, thesztrálok, bólintérek, állítólag vérfarkasok, egyszarvúk, és az ötödik részben Gróp az óriás is. Ezen kívül még más lények is vannak "errefelé". Diákoknak tiltott terület.
Titkok Kamrája
A kamrát Mardekár Malazár építette a Roxfort varázslóiskolában, miután nem teljesült az a kívánsága, hogy az iskolából zárják ki a sárvérű (azaz mugli születésű) gyerekeket. A kamrát lezárta és annak kinyitására csak a kígyók nyelvét (párszaszó) beszélő varázslók képesek. A kamra egy mellékhelyiségből nyílik, ebben a mellékhelyiségben halt meg (a kamra kinyitásának következtében), majd később itt kísértett Hisztis Myrtle. A Harry Potter és a Titkok Kamrája című kötetben Tom Denem (későbbi nevén Voldemort) naplója (valójában egy horcrux) parancsára Ginny Weasley ötven év után újra kinyitja a kamrát, melyet először maga Denem nyitott ki, bár ezzel az ártatlan Rubeus Hagridot vádolták meg. A kamrában Mardekár szörnyetege, egy baziliszkusz lakik, melynek még Harry Potter sem tud parancsolni. A bestiával a fiú végez a második kötetben; Griffendél Godrik kardjával döfi le, melyet a Teszlek Süvegből húz elő. A baziliszkusz okozta sebét Fawkes, a főnix könnyei gyógyítják be. A sorozat hetedik kötetében (Harry Potter és a Halál ereklyéiRon Weasley ismét kinyitja a kamrát és felhoz néhány kígyófogat, hogy el tudják pusztítani Voldemort nagyúr horcruxait.

Bill Weasley

Teljes név: William Arthur Weasley
Neme: férfi
Született: 1970. november 29.
Hajszíne: égővörös
Származása: aranyvérű
Családja: Fleur Delacour (feleség), Arthur és Molly Weasley (szülők), Charlie, Ron, Percy, Fred, George és Ginny (testvérek)
Iskolája: Roxfort
Iskolai háza: Griffendél
Foglalkozása: Gringotts bank, átoktörő Egyiptomban
Utolsó megjelenése: Harry Potter és a Halál ereklyéi

William Arthur "Bill" Weasley Molly és Athur Weasley legidősebb gyermeke. 1982-ben kezdte meg roxforti tanulmányait, és 1989-ben végzett. Mint minden Weasley, ő is griffendéles volt. Ötödévesen háza prefektusa, utolsó évesen pedig iskolaelső lett.
Bill a Gringotts bank alkalmazásában, Egyiptomban átoktörőként dolgozik. Miután Harry élve megússza a Voldemorttal való második találkozását (a temetőben), Dumbledore újra összehívja a Főnix Rendjét, amihez Bill - csakúgy mint szülei és legidősebb öccse, Charlie - is csatlakozik. Ezért irodai beosztást kér, és hazaköltözik Angliába. Bár még egy ideig nagyon hiányoznak neki a 'jó öreg sírok', talál magának vigaszt, ugyanis a Gringotts-ban megismerkedik Fleur Delacourral, és ahogy arra Fred kajánul rámutat, nyelvi magánórákat tart a lánynak. Ezek az órák nyilvánvalóan jól sikerülnek, mert a hatodik kötetben Fleurrel már mint Bill menyasszonyával találkozunk ismét. Szintén a hatodik kötetben, a Roxfortban a halálfalók elleni összecsapásban megsebesíti őt a vérfarkas Greyback (Greyback harapta meg Remus Lupint is gyerekkorában), de mivel nem volt telihold, és Greyback nem volt átváltozva, ez egy egyedi esetnek számít. Bill nem lesz teliholdkor vérfarkas, személyiségileg olyan maradt, mint korábban, mindössze annyi változott, hogy igen megszerette a véres húsokat.
A hetedik, legutolsó kötetben elveszi Fleurt. Három gyerekük születik, legidősebb lányukat, Victoire-t az epilógusban "ismerhetjük meg" (nem személyesen, csak James beszél róla), szeptember 1-jén a King's Cross pályaudvarra Teddy Lupinnal érkezik. Másodikként szintén egy lány születik, Dominique, harmadik, és egyben legfiatalabb gyermekük pedig egy kisfiú, akit Louis-nak keresztelnek el.

Szülei: Arthur Weasley, Molly Weasley (Prewett)
Felesége: Fleur Weasley (Delacour)
Gyerekei: Victoire Weasley, Dominique Weasley, Louis Weasley
Testvérei: Charlie Weasley, Ronald Bilius Weasley, Percy Ignotus Weasley, Fred Weasley (meghalt), George Weasley, Ginevra Molly Potter (Weasley)

2016. április 24., vasárnap

Helyszínek

Abszol út
Az Abszol út a Harry Potter-könyvek egyik fontos helyszíne. Olyan, mint a muglik világában egy hosszú utcán végigvezető boltsor. Az iskolakezdés előtt tömegesen jönnek a tanulók és általában a szüleik, (bár a mugli származású varázslók esetén egy varázsló kíséri el őket először) hogy megvegyék a tanévhez szükséges kellékeket. A boszorkányok és varázslók állatokat, pennát, talárt, varázsseprűt, varázspálcát, üstöt, könyveket szerezhetnek be boltjaiban.
Azkaban
Az Azkaban a varázslók világának rettegett börtöne, amelyet a dementorok védenek. A szigorú őrizet ellenére többen is megszöktek falai mögül.
Beauxbatons Mágusakadémia
Beauxbatons Mágusakadémia a Harry Potter-könyvek negyedik részében fordul elő; ez a Roxforthoz hasonló, varázslókat képző iskola. A szó, hogy „beaux batons”, „szép pálcákat” jelent franciául– valószínűleg innen a címere, a két keresztbe tett varázspálca. Az iskola valószínűleg Franciaországban található. Az intézmény igazgatója Olympe Maxime (fél)óriás.
Az iskola küldöttsége egy ház nagyságú, halványkék lovaskocsival közlekedik, amelyet tizenkét elefánt méretű aranysárga szárnyas ló vontat. A lóvak kizárólag tiszta whiskyt isznak. Az iskola diákjainak egyenruhája világoskék selyemtalár. Nem jellemzi nagy bátorság azokat a diákokat, akik az iskolában tanulnak, viszont nagyon jól tudják használni a bűbájokat, idézéseket. A vizsgáikat azaz az RBF-et hatodik év után teszik le. Ismert diákjai: Fleur Delacour, Gabrielle Delacour és Olympe Maxime.
Durmstrang
A Durmstrang a Harry Potter-univerzum egyik mágusképző intézete. A Harry Potter és a Tűz Serlegében Hermione utalást tesz rá, hogy a Durmstrang Bulgáriában helyezkedik el. Az iskolai egyenruha vörös talár, amihez télen bundaköpenyt viselnek. Igazgatója Igor Karkarov, egykori halálfaló. Voldemort visszatérésének hírére elmenekül, Harry Potter és a Félvér Hercegben derül ki, hogy a halálfalók megtalálták, és megölték . Többek között az iskola végzős tanulója Viktor Krum a híres fogó játékos. Hermione azt is megemlíti a 4. könyvben, hogy az iskolában aránytalanul sokat foglalkoznak a fekete mágiával. Ismert személyiségei: Viktor Krum,Igor Karkarov és Gellert Grindelwald.
Godric's Hollow
Godric's Hollow egy kitalált falu a Harry Potter univerzumban, ahol Harry született és élt egészen szülei haláláig. Szintén itt lakott még Albus Dumbledore (a hetedik kötetben található utalás szerint apja bebörtönzése után költözött ide családjával), a Roxfort igazgatója (aki sajnálatos módon a 6. részben életét veszti, amikor halálfalók támadják meg az iskolát). A falu Griffendél Godrikról, a Roxfort egyik alapítójáról kapta a nevét. A Potter család szobra is itt látható, amelyet azután állítottak, miután a Sötét Nagyúr, Voldemort végzett Harry szüleivel, ám a kisfiú túlélte a halálos átkot. A ház, amelyben éltek, muglik számára láthatatlan. Romokban hever, de rengeteg boszorkány és varázsló látogatta meg, ezt bizonyítja a ház, és a Potter család történetét elbeszélő emléktáblára írt rengeteg üzenet, amelyben biztosítják Harryt a belé vetett hitükről. Harry szüleinek és a Peverell fivérek legfiatalabbikának, Ignotusnak, Dumbledore anyjának, Kendrának és húgának, Arianának sírja is itt található a faluban. (Harry a Peverellek legfiatalabb leszármazottja.) Ebben a faluban él Bathilda Bircsók is, aki Harryék elsős mágiatörténet könyvének írója és Dumbledore professzor jó barátja.
Grimmauld tér 12.
A londoni Grimmauld tér 12. szám alatti ház Sirius Black tulajdona, amelyet átengedett a Főnix Rendjének főhadiszállás céljára. A házat bűbáj védi, így csak az találhatja meg, akinek Albus Dumbledore, a titokgazda, elárulja. A ház tele van ódon tárgyakkal, festményekkel, kártevőkkel. Itt lakozik Sipor, a Black család kelletlen házimanója.
Gringotts
A Gringotts a varázslók pénzintézete, amelyet koboldok üzemeltetnek.(az Abszol úton található)
Három Seprű
Három seprű egy, a Harry Potter-regénysorozatban szereplő kocsma, amely Roxmorts településen található. A Három seprű a következő jelenetekben szerepel.
  • 3. könyv: Harry itt bújik el a beszélgető tanárok és a miniszterelnök elől, és tudja meg, hogy Sirius Black árulta el a szüleit. (Később kiderül, hogy ez téveszme, az igazi áruló Peter Pettigrew.)
  • 4. könyv: Harry és Hermione együtt iszogatnak (Harry láthatatlanul) , amikor találkoznak Rubeus Hagriddal és "Rémszem" Mordonnal. Hagrid éjjeli találkozóra hívja Harryt. Hermione itt veszekszik Rita Vitrollal, az újságírónővel.
  • 6. könyv: Harry a Három Seprűben kapja el Mundungus Fletchert, aki Sirius tárgyait, vagyis Harry Potter örökségét lopkodja. Harry majdnem megfojtja Mundungust. Mundungus dehoppanálása után megjelenik Tonks.
  • 7. könyv: Mikor Harryék a Roxmortsba hoppanálnak, a Három Seprűből kiront egy csapat halálfaló. Harryék csak AberforthAlbus Dumbledore öccse segítségével menekülnek meg tőlük.

Teszlek Süveg

Mivel a Teszlek Süveg is nagyon fontos (mivel ő osztja be Harryéket a Griffendélbe) úgy gondoltam ez érdekelni fog titeket. :)
A Teszlek Süveg, varázshatalommal bíró sapka J. K. Rowling Harry Poterről szóló regénysorozatában.
Ez a süveg osztja be a Roxfort varázslóiskolában az első éves hallgatókat az iskola négy házának (Griffendél, Hugrabug, Hollóhát, Mardekár) egyikébe. A süveg külsője meglehetősen megviselt, leginkább egy szakadozott, megviselt sapkára emlékeztet. Beszélni is tud, ilyenkor az egyik szakadást „szájként" használja.
A kiválasztás menete a következő: az elsőéves diákokat a Roxfort nagytermében egyenként kihívják, egy székre ültetik, fejükre húzzák a sapkát, ami fennhangon bejelenti, hogy az újonc diák melyik ház tagja lesz. A kiválasztás alatt a süveg telepatikus úton beszélget a jelölttel, tehát az ő kívánságát is figyelembe veszi a kiválasztáskor. Harry Pottert először a Mardekárba akarta osztani, ám kifejezett tiltakozása hatására a Griffendélbe helyezte.
Dalok amiket a Teszlek Süveg énekel:
„Ha vakmerő vagy s hősi lelkű, házad Griffendél. Oda csak az kerül, ki semmitől se fél. Hugrabugnak nyájas népe. békés, igazságos. Oda mész, ha türelmes vagy, s jámbor-ez világos. A bölcs öreg Hollóhátban, éles elmék várnak. Kiknek a tanulás kaland, oda azok járnak. Hogyha agyafúrt s ravasz vagy, ne is tekints másra: A Mardekár való neked. Ott lelhetsz sok társra.” (első könyv)
„Új koromban - eltelt már vagy ezer év azóta-Élt e földön négy nagy mágus; róluk szól e nóta. Hősi lelkű Griffendél, kit tágas sík nevelt; Szép Hollóhát-ifjúsága zord hegyek közt telt; Szelíd szívű Hugrabug, kies völgyek lánya; S ravasz Mardekár-azája erdők ingoványa.Kell egy mágus-tanház - vélte a hőskor négy bölcse. A Roxfort lett közös álmuk, s munkájuk gyümölcse. Kezdetektől volt egy háza mind a négynek, hiszen ki-ki más-más virtust tartott fő erényének. Bátor szívű ifjak gyűltek Griffendél köré.Hollóhát az észt helyezte mindenek fölé. A szorgosokhoz húzott mindig jó Hugrabug szíve. S a becsvágyók közül kerül ki Mardekár sok híve. Egy kérdésre kereste még a négy bölcs a választ:Holtunk után az ifjaknak házat vajh ki választ? Griffendél fejéhez kapott, levett róla engem;észt töltött belém a négy, s ím: Teszlek Süveg lettem. Húzzatok hát fületekre, ne tátsátok szátok! Megtudjátok menten, melyik ház illik hozzátok!” (negyedik könyv)
„Hajdan, mikor új voltam még, négy mágus összeállt, s eldöntötték, létrehoznak egy varázslótanodát, hol az ifjak hallgathatják oktatóik bölcs szavát, s továbbíthatják a vének tudásunk legjavát. Sokan mondták nemes a cél, melyért a Négy síkra szállt;nem hitték, hogy valaha is rút viszály közéjük áll. Mély barátság fűzte egybe Griffendélt és Mardekárt; jóban-rosszban összetartott Hugrabug és Hollóhát. De jaj, egységük víg napját széthúzásnak bús éje követte - és erről szól a Teszlek Süveg meséje. Szólt Mardekár: „Az jöjjön, ki mágus szülők gyermeke.” Szólt Hollóhát: „Azt tanítsuk kinek éles az esze.” Szólt Griffendél: „Iskolánkba bátor ifjak jöjjenek.” Szól Hugrabug: „Énelőttem egyenlő minden gyerek.” Véleményük különbözött, össze mégse vesztek. Eldöntötték, mindannyian felelősek lesznek egy-egy házért, mely az övék:így Mardekár, teszem azt, magához hívatott minden tiszta vérűt és ravaszt.Hollóhátnál az okosok hasznát látták eszüknek;bátor lelkű társaik meg Griffendélhez kerültek. Hugrabughoz ment a többi. De akkoriban még négy hű barát vot a négy ház, szent volt a szövetség.Sok-sok évig honolt béke köztük, s egyetértés;Míg nem végül kapzsi becsvágy, sima szó, kísértés egymás ellen fordította a négy büszke házat, és közöttük féltékenység, gyűlölködés támadt. Egy ideig már-már úgy tűnt a roxfortnak vége - hiszen barát barátnak lett esküdt ellensége. Végül aztán egyik reggel elment a vén Mardekár;és az ádáz tusa nyomban véget is ért; haj, de már nem lett újra egy, mi egy volt, s négy házunk azóta bús emlékét őrzi annak, mit elsír e nóta. Így eshetett hogy megkaptam kényszer szülte posztomat. Kár, hogy ami egyben teljes, négybe épp én osztom azt. Dalomba pár újabb strófát azért szövök ma bele, mert, bár elvégeztem a munkám, sejtem kárt teszek vele. Régi bűbáj kötelez rá, hogy betöltsem tisztemet, de oldom, mit kötni kéne - s ebből, félek, baj lehet. Éber szemmel lássátok meg mind a baljós jeleket! Veszély les ránk! Ártó szándék, zord ellenség fenyeget! Egység kell most, összefogás; ha széthúzunk, elveszünk...És most jöjjön a beosztás.Essünk túl rajta, gyerünk!” (ötödik könyv)

Roxfort

Most pedig a Roxfortról néhány szó, hiszen ez lesz a legfontosabb helyszín a történetben. :)

Teljes név: Roxfort Boszorkány-és Varázslóképző Szakiskola
Mottó: "Alvó sárkányt soha ne ébressz fel!"
Alapítás: kb. 1000.
Iskola típusa: mágusképző
Ismert igazgató(nő)k: Everard Proudfoot, Dilys Derwent, Heliotrope Wilkins, Nutpus, Dexter Fortescue, Phineas Nigellus, Goethius Salmander, Armando Dippet, Albus Dumbledore, Dolres Umbridge, Minerva McGalagony, Perselus Piton
Hely: Egyesült Királyság, Skócia (pontosan nem ismert)
Beiratkozás: A mágikus képességekkel rendelkezó gyerekeket születésüktől fogva számon tartják, és 11 éves korukban levélben értesítik őket.
Állandó bentlakók: Rubeus Hagrid, Firenze, Sybill Trelawney, Argus Frics, Hóborc, Félig Fej Nélküli Nick, Véres Báró, Szürke Hölgy, Pufók Fráter, Hisztis Myrtle

A Roxfort Boszorkány-és Varázslóképző Szakiskola J. K. Rowling regénysorozatának, a Harry Potternek fő helyszíne. Ennek az intézménynek a tanulója Harry Potter és két legjobb barátja, Hermione Grenger és Ronald Weasley is.

Áttekintés

A Harry Potter-könyvekben a Roxfortot az Egyesült Királyság egyetlen jelentős varázslóiskolájaként ismerhetjük meg, amely a mágikus képességekkel rendelkező tanulókból nevel képzett boszorkányokat és varázslókat. A Roxfort intézményét nem taglalják bőségesen a könyvek, de ismert, hogy egy koedukált, középiskolának megfelelő szintű, bentlakásos iskola, amelynek diákjai 11-17 évesek, létszáma pedig 600 körülire tehető.
Néhány további varázslóiskolát is megismerhetünk név szerint a Harry Potter könyvekből: a Beauxbatons Mágusakadémia Franciaországban található, míg a Durmstrang Mágusintézet Közép-vagy Kelet-Európa északi részén. Egy másik lehetséges iskola a Szálemi Boszorkányintézet, amely talán Észak-Amerikában található. Ezt az intézményt néhány középkori boszorkánnyal kapcsolatban említik a Harry Potter és a Tűz Serlegében, de J. K. Rowling nem erősítette meg, hogy ez valóban egy egyesült államokbeli iskola lenne. Szintén a Tűz Serlegében említést tesznek egy brazil iskoláról.
A mágia távoktatása is létező intézmény. Ezt a tanulási módot választotta például Argus Frics, amit Harry másodéves korában véletlenül derít ki: a gondnok a mágia alapjait próbálta egy Villámvarázs nevű levelező-tanfolyam keretében elsajátítani.
Az iskola vezetése az igazgató feladta, ebben segíti az igazgatóhelyettes. Az igazgató egy tizenkét tagú felügyelőbizottságnak felelős.
Az iskola finanszírozási módja nem nagyon derül ki a könyvből, csupán annyit említ, hogy Harry-nek abból a sok pénzből amit a szülei ráhagytak, jó pár tandíj kitelik majd. A hatodik kötetben említést tesz a szerző egy könyvekből és felszerelésekből álló állományról, amelyet a rászorultak vehetnek igénybe.

Alapítása

"Azt bizonyára valamennyien tudják, hogy a Roxfortot több mint ezer éve-a pontos dátumot nem ismerjük-, alapította a kor négy legjelentősebb varázslója: Griffendél Godrik, Hugrabug Helga, Hollóháti Hedvig és Mardekár Malazár. Iskolánk négy háza az ő nevüket őrzi. Együtt építették fel a kastélyt, távol a muglik lakta vidéktől. Akkoriban ugyanis az egyszerű emberek rettegtek a mágiától, s ezért tűzzel-vassal üldözték a boszorkányokat és varázslókat"-Binns professzor

Felvétel

a Roxfortban létezik egy mágikus penna, amely nyomon követi a mágikus képességekkel rendelkező gyermekek születését, nevüket pedig bejegyzi egy nagy pergamenlapokból fűzött könyvbe. A nyári szünet alatt egy tanár (az eddigi könyvekben McGalagony professzor) felcsapja a nagy regisztert, és kiküldi a leveleket azon gyerekeknek, akik augusztus 31-ig betöltik a tizenegy éves életkort. A felvételi vagy elutasítási értesítőnek július 31-ig kell megérkeznie. A felvételi értesítő tartalmazza a szükséges felszerelések listáját, mint tankönyvek, egyenruha és további kellékek, amelyeket a tanuló a tanév során használni fog. A leendő diák megvásárol minden szükséges felszerelést. A bevásárlókörutat a nebulók az Abszol úton (erről a későbbiekben) ejtik meg, amely egy titkos utca a londoni Charing Cross közelében. Azok a diákok, akik nem tudják finanszírozni a szükséges kellékeket, támogatást kapnak az iskolától (ahogy például ez a fiatal Tom Denem esetében is történt).
A mugli (vagyis varázstalan) születésű boszorkányok és varázslók, akik nincsenek képességeik tudatában, vagy a varázsvilág létezése ismeretlen számukra, személyesen egy varázslótól vehetik át levelüket, ily módon a szülők első kézből értesülhetnek a varázstársadalom létezéséről, és egyszerűen meggyőzhetők, hogy mindez nem tréfa. (ilyen például Hermoine Granger is)
Minden egyes diák vihet magával egy baglyot, békát vagy macskát. (Harry Potter baglya: Hedvig, Hermione Granger macskája: Csámpás, Neville Longbottom békája: Trevor sőt még Ronald Weasleynek is volt állata: Makesz a patkány szerepében később egy baglya aki a Pulipinty névre hallgatott/hallgat) A legtöbb tanuló a baglyot választja kisállatnak, mert a baglyok a mágikus világ postásai.
A tanév szeptember 1-jén kezdődik.

Molly Weasley

Teljes név: Molly Prewett
Neme:
Hajszíne: barna
Származása: aranyvérű
Családja: Arthur Weasley (férj), William Arthur, Charlie, Percy Ignotus, Fred, George, Ronald Bilius és Ginevra Molly Weasley (gyerekek)
Iskola: Rofort
Iskolai háza: Griffendél
Megformálója: Julie Walters
Magyar hangja: Andresz Kati
Első megjelenése: Harry Potter és a bölcsek köve
Utolsó megjelenése: Harry Potter és a Halál ereklyéi

Molly Weasley, lánykori nevén Molly Prewett, Arthur felesége. Mollynak családtagjaival ellentétben barna haja van. Harryre úgy tekint, akár a saját fiára.
A 2. részben, amikor Ron, Fred és George elmennek kiszabadítani Harryt Dursley-éktól és ellopják apjuk repülő kocsiját, amint hazaérnek, Molly észreveszi és leszidja őket, de Harrynek azt mondta, hogy őt nem hibáztatja.
A 6. részben nem lelkesedett nagyon, amikor megtudta, hogy Bill felesége Fleur Delacour lesz. Molly a rész végén megbékél Fleurrel, mikor az a Bill arcát elcsúfító súlyos sebesülések ellenére is kitart szerelme mellett. Molly tehát már nem bánja, hogy ő lesz Bill felesége, ezért Ginnynek is el kell fogadnia Fleurt.
Az utolsó részben halálos átkával megöli Bellatrix (Black) Lestrange-t, megvédve ezzel Ginny, Hermione és Luna életét.
A filmváltozatba Julie Walters alakítja.

Férje: Arthur Weasley
Gyerekei: William Arthur Weasley, Charlie Weasley, Percy Ignotus Weasley, Fred Weasley (meghalt), George Weasley, Ronald Bilius Weasley és Ginevra Molly Weasley
Veje: Harry James Potter
Menyei: Fleur Weasley (Delacour), Audrey (teljes neve ismeretlen), Angelina Weasley (Johnson) és Hermione Jane Weasley (Granger)
Unokái: Victoire Weasley, Dominique Weasley, Loius Weasley, Molly Weasley, Lucy Weasley, Fred Weasley, Roxanne Weasley, Rose Weasley, Hugo Weasley, James Sirius Weasley, Albus Perselus Weasley és Lily Luna Weasley

Athur Weasley

Teljes név: Arthur Weasley
Neme: férfi
Született: 1950. február 6.
Hajszíne: égővörös
Származása: aranyvérű
Családja: Septimus Weasley, Cedrella Black (szülők), Bilius Weasley (testvér), Molly Weasley (feleség), William Arthur Weasley, Charlie Weasley, Percy Ignotus Weasley, Fred Weasley, George Weasley, Ronald Bilius Weasley és Ginevra Molly Weasley (gyerekek)
Iskolája: Roxfort
Iskolai háza: Griffendél
Foglalkozása: Mágiaügyi Minisztérium
Patrónusa: menyét
Megformálója: Mark Williams
Magyar hangja: Forgács Gábor
Utolsó megjelenése: Harry Potter és a Halál ereklyéi

Arthur Weasley, a családfő 1950. február 6-án suületett, Septimus Cedrella gyermekeként. A gazdag és arisztokrata Black család leszármazottja (Sirius Black másod unokatestvére). Édesanyját kizárták az örökségből, amiért nem egy hozzá "méltó" férfihoz ment feleségül, hanem a véráruló Septimus Weasleyhez. Molly a felesége, akitől hét gyermeke született: Bill, Charlie, Percy, Fred, George, Ron és Ginny.
Arthur magas, vékony és szemüveges. Rendkívül barátságos és melegszívű ember, aki nagyon ritkán gurul be. Utoljára ez akkor történt, mikor Fred és George rá akarta venni Ront, hogy tegye le a Megszeghetetlen Esküt, de szerencsére ezt sikerült megakadályozni. Ron legjobb barátai, Harry és Hermione már-már nem hivatalos Weasley-családtagokká váltak.
Arthur a Mágiaügyi Minisztériumban dolgozik. Imádja a mugli tárgyakat és szokásokat tanulmányozni, ám egyelőre kisebb sikerrel járt. Már számos dugót, szerszámot, elemet gyűjtött össze. Egyik életcélja, hogy felfedezi, mitől repül a repülőgép.
Számos varázsló és boszorkány kigúnyolja, főként anyagi helyzete miatt, hiszen fizetése alig elég ahhoz, hogy egy kilenctagú családot fenntartson. Mindezek ellenére a Weasley család igen népszerű a Harry Potter-rajongók között. Jelenleg a Főnix Rendjének igen hasznos tagja.
Karakterét Mark Williams angol színész alakítja a könyv filmváltozataiban.

Szülei: Septimus Weasley, Cedrella Weasley (Black)
Másod unokatestvére: Sirius Black
Felesége: Molly Weasley (Prewett)
Gyerekei: William Arthur Weasley, Charlei Weasley, Percy Ignotus Weasley, Fred Weasley (meghalt), George Weasley, Ronald Bilius Weasley és Ginevra Weasley
Veje: Harry James Potter
Menyei: Fleur Weasley (Delacour), Audrey (teljes neve ismeretlen), Angelina Weasley (johnson és Hermione Jane Weasley (Granger)

Hermione Granger

Teljes neve: Hermione Jane Granger
Neme:
Született: 1979. szeptember 19.
Szeme színe: barna
Hajszíne: barna
Iskolai háza: Griffendél
Foglalkozása: Mágiaügyi Minisztérium, Varázslény-Felügyeleti Főosztály
Patrónusa: vidra
Megformálója: Emma Watson
Magyar hangja: Szabó Luca
Első megjelenése: Harry Potter és a bölcsek köve
Utolsó megjelenése: Harry Potter és a Halál ereklyéi

Hermione Jane Granger kitalált szereplő J. K. Rowling Harry Potter-univerzumában. Először a Harry Potter és a bölcsek köve c. kötetben tűnik fel, mint leendő roxfortos diák. Közeli barátja Harry Potternek és Ron Weasleynek, akik a regények során sokszor veszik hasznát a lány nagy intelligenciájának és lexikális tudásának. Sokan (főleg a Mardekárból) nem szeretik, de sok barátja van. A Griffendélesek közül mindenkivel barátkozik, a Hollóhátból Lunával és Choval, a Hugrabugból pedig Susannel és Hannah-val. Rowling állítása szerint Hermione az ő fiatalkori énjére emlékezteti.
Hermione-t Emma Watson személyesíti meg a filmekben.

Család

Hermione mugli származású, szülei varázstalan emberek, mindketten fogorvosok; testvére nincs. Hermione az utolsó részben az Exmemoriam varázslattal elveszi szülei emlékezetét és így megy el horcruxokra vadászni. Később kiderül, hogy szüleit megtalálja és leveszi róluk a varázslatot. Hermione nagyon megbánta, amit tett, de ez helyesnek bizonyult a többiek szerint is.

Szülei: nevük nem ismert
Férje: Ronald Bilius Weasley
Gyerekei: Rose Weasley és Hugo Weasley
Apósa: Arthur Weasley
Anyósa: Molly Weasley (Prewett)
(feltehető) sógorai: William Arthur Weasley, Charlie Weasley, Percy Ignotus Weasley, Fred Weasley (meghalt) és George Weasley
(feltehető) sógornői: Ginevra Molly Potter (Weasley), Fleur Delacor, Audrey (teljes neve ismeretlen) és Angelina Johnson

2016. április 23., szombat

Ron Weasley

Teljesen neve: Ronald Bilius Weasley
Neme: férfi (na neeee xD)
Született: 1980. március 1.
Szeme színe: kék
Hajszíne: égővörös (mint családjából mindenkinek)
Származása: aranyvérű
Családja: Hermione Granger (feleség), Arthur és Molly Weasley (szülők), Charlie, Bill, Percy, Fred és George Weasley (bátyjai), Ginny Weasley (húg)
Iskolája: Roxfort
Iskolai háza: Griffendél
Foglalkozása: vállalkozó/auror
Patrónusa: kutya
Megformálója (a filmben): Rupert Grint
Magyar hangja: Berkes Bence
Első megjelenése: Harry Potter és a bölcsek köve
Utolsó megjelenése: Harry Potter és a Halál ereklyéi

Ronald Bilius Weasley J. K. Rowling Hrry Potter című könyvsorozatának egyik főszereplője, varázsló, kitalált szereplő. Karakterét a könyvekből készült azonos című filmekben Rupert Grint alakítja. A patkányát Makesznak hívják, bár valójában egy varázsló (Peter Pettigrew) átváltozva. Később kap egy baglyot Pulipintyet.

Családja

Családja tekintélyes aranyvérű család, ár sokan-főleg a Malfoyok és a Blackek-vérárulónak tartják őket. Ennek oka, hogy Ron édesapja, Arthur Weasley szívesen foglalkozik a mugli világgal, valamint, a család tagjai (pl. Ron is) félvérűekkel és "sárvérűekkel" barátkoznak.
Édesanyja Molly Weasley-leánykori neve Molly Prewett-, akinek családját Voldemort kiirtotta.
Édesapja Arthur Weasley, akinek gyengéje a mugli világ: szívesen szerel szét és rak újra össze mugli tárgyakat a családi ház (Az Odú) sufnijában, gyakran úgy, hogy valamilyen varázslattal különlegessé teszi azokat (lásd például a repülő Ford).
7-en vannak testvérek a családban, vagyis Ronnak 6 testvére van: Bill, Charlie, Percy, Fred és George (ikrek), valamint Ginny. Ginny nemzedékek óta az első lánygyermek a Weasley családban.

Nagyszülei: Cedrella Black (1917-1986), Septimus Weasley (1917-1992)
Mivel a családban sok gyerek van, elég szegények, mindent használtan kapnak.

Szülei: Arthur Weasley, Molly Weasley (Prewett)
Felesége: Hermione Jane Weasley (Granger)
Gyerekei: Rose Weasley és Hugo Weasley
(a könyvben említett) sógora: Harry James Potter
(feltehető) sógornői: Fleur Weasley (Delacour), Andrey (teljes neve ismeretlen) és Angelina Weasley (Johnson)
Testvérei: William Arthur Weasley, Charlie Weasley, Percy Ignotus Weasley, Fred Weasley (meghalt), George Weasley és Ginevra Weasley

Harry Potter

Teljes név: Harry James Potter
Neme: férfi (ha ez nem lenne nyilvánvaló xD)
Született: Godric's Hollow, Anglia, 1980. július 31.
Szeme színe: zöld (mintédesanyjáé)
Hajszíne: fekete
Származása: félvér
Családja: szülei: James Potter és Lily Evans
Iskolája: Roxfort
Iskolai háza: Griffendél
Foglalkozása: auror (parancsnok)
Patrónusa: szarvas
Megformálója (a filmben): Daniel Radcliffe
Magyar hangja: Gacsal Ádám
Első megjelenése: Harry Potter és a bölcsek köve
Utolsó megjelenése: Harry Potter és a Halál ereklyéi

Harry James Potter varázsló, J. K. Rowling azonos című könyvsorozatának főhőse. A műben a következőképpen határozzák meg:

"A kis túlélő változatlanul jelképe mindannak, amiért harcolunk és amiben hiszünk: a jó győzelmének, az ártatlanság erejének, az ellenállás szükségességének."

Családja

Harry Potter egy máguscsaládból származó, ún. "félvér" varázsló, szülei James Potter (második nevét róla kapta) és Lily Evans (mugli születésű boszorkány). Mindketten egy nagyhatalmú sötét varázsló, Voldemort keze által haltak meg. Mivel anyja feláldozta magát érte, a kis Harryre küldött halálos átok visszaverődött az alig egyéves csecsemőről, és Voldemortot pusztította el fizikai valójában, de lelke megmaradt. Harry homlokán egy villám alakú sebhely maradt a történtek miatt.
Harrynek így nagyon kevés élő rokona maradt. Az egyiket, Sirius Blacket, Harry keresztapját, egyúttal James gyermekkori jó barátját vádolták meg azzal, hogy elárulta a gyermek szüleit, majd tömeggyilkosságot hajtott végre 12 varázstalan személy (mugli) és Peter Pettigrew ellen, aki levágta egyik ujját és patkányként elrohant (később ő lett a Weasley család patkánya), ezzel eljátszva saját halálát. A történet kezdetén Siriust az Azkabanban, a varázslók börtönében tartják fogva. Csak a Harry Potter és az azkabani fogoly című részben bukkan fel, és bizonyosodik be ártatlansága, miután megszökik a fogságból. A Harry Potter és a Főnix Rendje című kötetben pedig meghal Bellatrix Lestrange, az őrült halálfaló unokahúga által.
Harry, jobb híján, édesanyja nővére, Petunia néni családjához kerül. Petunia és férje, Vernon Dursley teljességgel varázstalanok, és gyűlölik a varázsvilágot. Gyermekük, Dudley Dursley egy elkényeztetett, kövér fiú, aki állandóan terrorizálja Harryt.
Ismert nagyszülei:

  • Dorea Black (1920-1977)
  • Charlus Potter (1919-1978)
Szülei: James Potter. Lily Potter (Evans)
Nagynénje: Petunia Dursley (Evans)
Nagybátyja: Vernon Dursley
Unokatestvére: Dudley Dursley
Felesége: Ginevra Molly Potter (Weasley)
Gyerekei: James Sirius Potter, Albus Perselus Potter, Lily Luna Potter
Keresztapja: Sirius Black
Keresztfia: Teddy Lupin
Apósa: Arthur Weasley
Anyósa: Molly Weasley (Prewett)
(a könyvben említett) sógora: Ronald Bilius Weasley
(nem említett, de feltehető) sógorai: William Arthur Weasley, Charlie Weasley, Percy Ignotus Weasley, Fred Weasley (meghalt) és George Weasley
(feltehető) sógornői: Fleur Weasley (Delacour), Andrey (teljes neve ismeretlen), Angelina Weasley (Johnson) és Hermione Jane Weasley (Granger)

Én úgy terveztem, hogy a szereplőkről csak a családi hátterüket fogom leírni. Remélem nem baj. :)

Hollóhát

A Hollóhát házat Hollóháti Hedvig alapította, a Harry Potter-beli események előtt közel ezer évvel. A Teszlek Süveg leírása a házról:

"A bölcs öreg hollóhátban
Éles elmék várnak.
Kiknek a tanulás kaland,
Oda azok járnak."

A Hollóhát házban a legnagyobb értékeknek a bölcsesség, az ész és a tanulás szeretete játszik. Jelmondata: "Msgad azzal ékesíted, ha az elmédet élesíted".
A Hollóhát klubhelyisége, akárcsak a Griffendélé, egy magas toronyban van. Harry Potter a hetedik tanévben bejut ide, amikor Hollóháti Hedvig diadémját keresi. A házat egy kilincs nélküli ajtó védi, amelyből egy sas dugja ki a fejét, ha valaki be akar menni, és egy nehéz kérdést tesz fel. Csak akkor lehet bemenni, ha helyes a válasz a kérdésre. "A Hollóhát e késői órán néptelen klubhelyisége tágas, kerek terem volt, levegősebb a Roxfortban megszokott helyiségeknél. A falat ékesítő kék és bronzszínű selyemkárpitok sorát kecses boltíves ablakok szakították meg: a teremből nappal pazar kilátás nyílhatott a környező hegyekre. A kupolás mennyezetet díszítő festett csillagok tükröződtek a padlón szétterülő mélykék szőnyeg mintájában. A berendezést asztalok, székek és könyvszekrények alkották, s az ajtóval szemközt, egy beugróban magas fehér márványszobor állt." A ház címerállata egy sas, színei a kék és a bronz (a filmben kék és ezüstre változtatták).
Házvezetője Filius Flitwick professzor, a bűbájtant oktató tanár, kísértete a Szürke Hölgy, Hollóhűti Hedvig lánya.

A ház legismertebb tagjai


  • Anthony Goldstein
  • Padma Patil
  • Terry Boot
  • Orla Quirke, Roger Davies
  • Cho Chang
  • Michael Corner
  • Luna Lovegood
  • Marietta Edgecombe
  • Penelope Clearwater
  • Kingsley Shacklebolt
  • Xenophilius Lovegood
  • Filius Flitwick
  • Holloháti Heléna (Szürke Hölgy)